Materials

Col·legi de Periodistes de Catalunya (2011) “Guia sobre el tractament de la diversitat cultural en els mitjans de comunicació”.

La Guia sobre el tractament de la diversitat cultural en els mitjans de comunicació constitueix una actualització del primer manual d’estil aprovat en el Congrés de periodistes catalans l’any 1996.  La nova Guia té l’objectiu de donar eines als mitjans i els professionals per a informar de forma rigorosa del nou context. El Col·legi de Periodistes de Catalunya es proposa apropar la població autòctona a tots els aspectes de la diversitat i al mateix temps acostar els mitjans a tots els ciutadans, vinguin d’on vinguin, pel fet de ser un millor reflex d’aquesta nova societat. En la realització d’aquesta guia hi han participat la Secretaria per a la Immigració del Departament d’Acció Social i Ciutadania, la Secretaria de Mitjans de Comunicació del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya, la Mesa per a la Diversitat en l’Audiovisual, el Pla Integral del Poble Gitano, el Centre UNESCO de Catalunya i la Comissió de Periodisme solidari del CPC.

Setmanari Presència. Dossier: “Trencant tòpics. El paper real de la immigració en l’estat del benestar”  

El setmanari Presència del Diari El Punt Avui+ , publicat entre el 20 i el 27 d’0ctubre de 2011, exposa en el seu dossier central arguments útils pel qüestionament d’idees, rumors i tòpics racistes i xenòfobs, que han estat presents en les darreres eleccions municipals i en algunes declaracions de personalitats polítiques. Basant-se en aportacions de SOS Racisme, Arcadi Oliveres (presidents de Justícia i Pau) i estudis com el de l’Obra Social La Caixa Immigració i Estat del Benestar a Espanya, el dossier repassa les diverses aportacions econòmiques i demogràfiques de la població d’origen estranger, però sense caure en discursos utilitaristes i defensant la no exclusió i els drets dels migrants com a persones i no només com a treballadors.

Federación de Asociaciones de SOS Racismo en el Estado Español ( 2008 ) “Informe Anual 2008 sobre el racismo en el Estado español

S’ha publicat ja el 13è Informe Anual sobre racisme a l’estat espanyol, a càrrec de la “Federación de Asociaciones de SOS Racismo en el Estado Español”. Com és habitual, l’informe inclou 10 apartats: Unió Europea, Fronteres, Cronificació de la Irregularitat, Menors no acompanyats, Polítiques de Ciutadania, Poble Gitano, Racisme social i discurs polític, Drets laborals i socials, Información, Cossos de Seguretat i Extrema Dreta. En cada un dels apartats s’exposa la situació de l’estat i s’hi acompanya una selecció casos succeïts. SOS Racisme conclou el document amb propostes i una anàlisi de la situació, resumida en estancament de la desigualtat davant la llei i manca de garantia de Drets Humans, amb un augment de les manifestacions racistes a causa de discursos polítics i el mal tractament informatiu del mitjans i una clara manca de reconeixement dels drets de ciutadania. (Resum de premsa)

Plataforma per la Llengua (2007) “Guia pràctica d’acollida lingüística”.

page_white_acrobat.png Plataforma per la Llengua acaba d’editar aquesta guia de recursos destinada tan a agents educatius com socials, per tal de generalitzar l’ús de la llengua catalana com a llengua d’acollida. La guia consta de quatre blocs, dedicats a l’acollida inicial, l’aprenentatge de la llengua, les relacions socials, i, per últim, al recull de bones pràctiques encaminades a obtenir bons resultats en l’ús del català.

Federación de Asociaciones de SOS Racismo en el Estado Español (2007) “Informe Anual 2007 sobre el racismo en el Estado español”

page_white_acrobat2.png L’Informe Anual sobre racisme a l’estat espanyol, elaborat per la “Federación de Asociaciones de SOS Racismo en el Estado Español”, ressalta enguany la problemàtica de l’externalització de les polítiques de control fronteres i les greus implicacions que això suposa per les persones immigrades, que acaben en mans de cossos policials d’estats on els Drets Humans no estan garantits i que actuen amb impunitat per tal d’evitar la sortida d’Àfrica dels fluxos migratoris cap a la fortalesa europea. L’informe inclou 10 apartats, que són: Unió Europea, Fronteres, Estat espanyol, Menors i joves, Poble Gitano, Racisme social, Discurs oficial, Drets laborals i socials, Cossos de Seguretat i Extrema Dreta. Cada apartat inclou un article de professionals i membres experts de les diverses delegacions i associacions de SOS a tot l’Estat. (Resum de premsa)

UNESCOCAT (2006) “Guia de recursos sobre interculturalitat”

page_white_acrobat2.png El Grup de Biblioteques Catalanes Associades a la UNESCO presenta aquesta guia que consisteix en una selecció de recursos bibliogràfics de referència, narrativa per a totes les edats, pel.lícules, recursos web i entitats que constitueixen referents sobre aquesta temàtica, per tal de contribuir activament al fenomen intercultural.

Federación de Asociaciones de SOS Racismo en el Estado Español (2006) “Informe Anual 2006 sobre el racismo en el Estado español

page_white_acrobat2.png Des del 1995 la “Federación de Asociaciones de SOS Racismo en el Estado Español” edita l’Informe Anual sobre el racisme. Aquest informe està format per 10 capítols (Unión Europea, Pueblo Gitano, Estado Español, Frontera Sur, Menores, Derechos Laborales y Sociales, Información, Racismo Social, Cuerpos de Seguridad y Extrema Derecha), cada un dels quals conté una selecció de casos esdevinguts al llarg de l’any, molts presentats en les mateixes Oficines d’Informació i Denúncia de les diferents delegacions de SOS Racisme implantades al llarg del territori. Al final del document, aquesta federació planteja les seves propostes per tal d’acabar amb les diferents manifestacions del racisme. (Resum de premsa)

Grupo INTER (2006) “Racismo: qué es y cómo se afronta. Una guía para hablar sobre racismo”

page_white_acrobat2.png Després de la publicació de l’informe Racismo, Adolescencia e Inmigración, el Grupo INTER edita aquesta guia, orientada a l’àmbit de l’educació formal i no formal, que pretén donar resposta al racisme proposant un seguit d’activitats d’anàlisi, reflexió i acció.

Federico Bardají (2006) “Literatura sobre inmigrantes en España”, Documentos del Observatorio Permanente de la Inmigración, 13, Ministerio de Trabajo y Asuntos Sociales.

page_white_acrobat2.png Exhaustiu recull bibliogràfic sobre immigració que té en compte, no només les publicacions vinculades al món més acadèmic, sinó també la producció nascuda en el sí de diferents entitats i agents socials (ONGs, voluntaris, persones autòctones i immigrades conscienciades, etc.). Es parteix d’una classificació temàtica que s’ordena en dos grans àmbits generals: àmbits transversals (referències generals i impulsades per les ciències socials -antropologia i sociologia, bàsicament-) i àmbits específics (educació, polítiques, treball, economia, dona, salut, vivenda, religió, dret i miscel·lània).

Fundació Jaume Bofill (2005) “Propostes per a la millora del tractament informatiu de la immigració”, Debats, 11.

page_white_acrobat2.png Recull de les propostes sorgides al llarg de les sessions de treball del Grup de Reflexió sobre Immigració i Mitjans (GRIM), orientades a erradicar, o si més no reduïr, el conjunt de pràctiques inadequades respecte al tractament del fenomen migratori des dels mitjans de comunicació.

Gemma Aubarell (2000) “Una propuesta de recorrido bibliográfico por las migraciones femeninas en España”, Papers, 60, 391-413 .

page_white_acrobat2.png Aquest article pretén anar més enllà de la simple enumeració bibliogràfica, proporcionant les claus necessàries per tal de situar la literatura referent a la migració femenina de l’última dècada del segle XX a l’Estat espanyol.

One Response to Materials

 1. Nos gustaría que los medios de comunicación especializados en inmigración también estuvieran en este sitio. Me podrían facilitar un contacto para enviarle nuestros datos?
  Desde ya muchas gracias.
  Saludos cordiales,

  Verónica Chelotti
  Prensa y Comunicación
  Tel 937.205.138 Ext. 203
  http://www.canallatino.tv

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: