Qui som

Origen de l’Observatori de la Immigració de Sabadell (OIS)

A finals de l’any del 2004, el grup de treball d’immigració de la Lliga dels Drets dels Pobles, va plantejar-se la necessitat de conèixer quina era la situació de la població immigrant a Sabadell. A partir d’aquí, la Lliga dels Drets dels Pobles i el Fòrum IDEA (grup de recerca de la UAB), varen decidir recolzar aquesta iniciativa i promoure l’Observatori de la Immigració a Sabadell (OIS).

A partir d’aquest nou espai s’ha impulsat la tasca de conèixer i obtenir informació directa i de primera mà sobre la situació i les condicions de vida de la població immigrant a la nostra ciutat. L’objectiu principal és acostar-nos a aquesta nova realitat viscuda per moltes persones arribades a la nostra ciutat i fer-la extensible a la resta de ciutadans i ciutadanes per treballar en favor de la igualtat, la superació de prejudicis, estereotips i actituds discriminatòries; i en definitiva, fomentar la convivència intercultural a la nostra ciutat.

Fases de treball de l’OIS

El pla de treball de l’OIS, s’ha dividit en dues fases diferenciades.

– En una primera fase, l’OIS ha realitzat l’estudi Sabadell: Informe de la Immigració 2006, presentat públicament a Sabadell. Aquest estudi ha estat el fruit d’un any intens de treball, i ha esdevingut el primer estudi promogut des de la societat civil, així com la culminació de la primera fase de consolidació de l’OIS. Per realitzar l’estudi hi va haver el suport econòmic de la Fundació Jaume Bofill.
– La segona fase té com a finalitat diversos objectius. En primer lloc, donar a conèixer els resultats de l’estudi realitzat a través de l’elaboració de documents per la seva difusió i sessions de treball amb les entitats implicades en el món de la immigració a la nostra ciutat, així com també totes aquelles que hi estiguin interessades. L’objectiu doncs, és crear un espai d’informació i reflexió sobre les qüestions relacionades amb la immigració.

Per altra banda, l’OIS té la voluntat ferma de seguir investigant sobre la situació de les persones immigrants a Sabadell, destacant les visions, les percepcions mútues i les relacions entre el col·lectiu de persones immigrants i el col·lectiu de persones autòctones, no només en el moment de recent arribada, sinó també en els processos d’arrelament a la ciutat.

L’OIS, i concretament els estudis Sabadell: Informe de la Immigració 2006 i Sabadell: Informe de la Immigració 2010, no haguessin estat possibles sense la implicació i la participació de diverses persones i entitats que han col·laborat amb nosaltres desinteressadament. A tots ells els hi agraïm el seu temps i la seva dedicació en aquest treball.

Informació de les entitats promotores de l’OIS

Lliga dels Drets dels Pobles

És una entitat sense ànim de lucre nascuda el 1977, amb una àmplia experiència en el món de la sensibilització, la denúncia i la cooperació.

La seva finalitat és l’estudi, l’anàlisi i la difusió de les situacions de desigualtat social i econòmica en que estan immersos els paísos en vies de desenvolupament. Per això, la seva activitat principal és la sensibilització d’aquestes situacions així com també les situacions de la població immigrada d’aquestes zones.

Al mateix temps, la Lliga treballa pel foment dels drets humans i la cultura de pau i participa en diversos projectes de cooperació internacional a Llatinoamèrica, l’Àfrica i als Balcans.

Més informació a www.dretsdelspobles.org

Fòrum IDEA (Investigació i Desenvolupament en l’Educació d’adults) de la UAB

És un grup de recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona, format per un col·lectiu de professionals relacionats amb el món educatiu que tenen com a objecte de treball l’estudi i la recerca en educació destinada a persones adultes.

La Lliga dels Drets des Pobles i el Fòrum IDEA ja fa temps que treballen de forma conjunta en d’altres aspectes, com ara la formació política. És per això, que l’any 2003 es va formalitzar aquesta relació de col·laboració a través d’un conveni, que es concreta en l’estreta vinculació en temes de formació, recerca i desenvolupament en l’àmbit de la formació política i social dels joves i els adults a la ciutat de Sabadell.

Més informació a grupsderecerca.uab.cat/forum_idea

Equip de l’OIS – Observatori de la Immigració a Sabadell

L’equip OIS el formem:

Margarida Massot: Pedagoga i directora de l’OIS
Carme Ferrer: Sociòloga
Massimo Tinnirello: Sociòleg
Laia López: Politòloga

Han col·laborat amb l’OIS: Marta Ferrer, Núria Gibert, Esther Sánchez, Gemma Parera i Sívia Puente.

Per contactar amb nosaltres:

Lliga dels Drets dels Pobles
Sant Isidre, 140
08208 Sabadell

Telèfon: 93 723 71 02
Fax: 93 168 58 71
A/e: ois@dretsdelspobles.org

One Response to Qui som

 1. Jeffrey Swartz ha dit:

  Saludos

  Les envío el link a la última entrada al blog de la revista Barcelona Metrópolis, con referencia al cuaderno central sobre la religión y la religiosidad en las ciudades, con referencia específica al caso de Barcelona. La revista se presenta el día 2 de abril a las 19.30 horas en la Sala Ciutat, Ciutat 2.

  http://www.barcelonametropolis.cat/ca/page.asp?id=39&ui=210

  Un fragmento: “En un mundo cada vez más globalizado … la persistencia de las religiones podría parecer contradictoria. El éxito de las prácticas religiosas en los estados laicos y las ciudades modernizadas … demuestra que la identificación social todavía puede hacerse a partir de ideas i sentimientos espirituales. ¿Esto representa un retroceso del proyecto contemporáneo, la asociación con prácticas con historiales frecuentemente intolerantes i con una tendencia conservadora?”

  En castellano, catalán y inglés.

  Un saludo cordial,

  Jeffrey Swartz
  Redacción Barcelona Metrópolis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: