Consell d’Europa contra la reforma sanitària

Il·lustració d'Eneko (extret de la web sosracisme.org)Aquesta setmana, el Consell d’Europa s’ha posicionat en contra de la reforma sanitària que el govern espanyol va aprovar el passat abril de 2012 perquè exclou del sistema sanitàri i de l’atenció primària a les persones estrangeres majors de 18 anys en situació administrativa irregular.

Segons aquest òrgan consultiu europeu, el reial decret de sostenibilitat del sistema sanitari 16/2012 és il·legal perquè contradiu i vulnera drets fonamentals que l’Estat Espanyol té el deure de protegir, ja que Espanya ha ratificat convenis internacionals i europeus com la Convenció Europea de Drets Humans i la Carta Social Europea.Segons diverses fonts, es calcula que la reforma sanitària del govern popular de 2012 deixa sense assistència ni cobertura sanitària entre 700.000 o 800.000 persones que resideixen a l’Estat Espanyol en situació administrativa irregular. Una legislació que moltes entitats i col·lectius estan denunciant ja que vulnera drets bàsics i fonamentals com l’accés a la salut i a l’atenció primària. De fet, ja s’ha hagut de lamentar casos de morts, com el de Alpha Pam a Mallorca, per la negació legal i formal d’aquest dret per part de l’Estat.

Aquesta mateixa setmana, el Consell d’Europa ha fet un toc d’atenció a l’Estat Espanyol. Considera que el reial decret de sostenibilitat del sistema sanitari 16/2012 no és legal ja que no protegeix, més a viat vulnera, drets que el propi Estat ha ratificat en convenis internacionals i europeus, entre ells, la Convenció Europea de Drets Humans.

A més, el Consell no aprova que una mesura d’aquest abast es faci per motius de crisi econòmica, ja que els estat ratificants de pactes internacionals com Convenció Europea de Drets Humans han de garantir-los sigui quina sigui la realitat econòmica dels països i no hi ha justificació per retallar o restringir aquests drets, especialment per als col·lectius més vulnerables i desprotegits.

Cal puntualitzar que aquest avís no pot tenir conseqüències ja que l’informe del Consell d’Europa només valora el període 2008-2011. No obstant, el Consell adverteix a Espaya que si no rectifica estarà incumplint els mínims fixats fijados per l’organisme internacional del que forma part.

Més informació al blog Yo sí sanidad universal i al diari El Periódico.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: