1 any sense sanitat universal

1 any sense sanitat universalEl passat 20 d’abril va fer un any que es va posar fi a l’accés públic i universal a la sanitat dins de l’Estat Espanyol, limitant així el dret a la salut de qualsevol persona.

El 20 d’abril de 2012 el govern del Partit Popular encapçalat per Mariono Rajoy va donar llum verda a la Reforma Sanitària és a dir, a l’aprovació del Reial Decret Llei 16/2012 que restringeix l’accés a la sanitat en funció del treball i la cotització laboral de les persones, excloent així a un sector de la població considerable: des de persones immigrades en situació administrativa irregular, mestresses de casa autòctones que no han treballat mai en l’economia formal i fins i tot aquells joves que no hagin cotitzat mai. Són diverses les entitats que critiquen aquest atac al dret a la salut, com ara Medicos del Mundo, a nivell estatal o la Plataforma d’assistència sanitària universal per tothom a Catalunya.

Segons l’organització Medicos del Mundo, es calcula que en un any, dins l’Estat Espanyol, entre 150.000 i 900.000 persones han quedat desateses a causa d’aquest retrocrés tan dràstic en un dret tan fonamental com és la salut. Si bé la realitat a Catalunya és diferent en alguns aspectes (a partir de la Instrucció 10/2012 del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya), sí que podem aplicar la reflexió que ofereix aquesta entitat. Es denuncia la vulneració d’aquest dret restringint-lo a les persones assalariades i excloent la resta de ciutadania, així com es critica que situació de recessió econòmica i el deutes es prioritzin a les necessitats i a la salut de les persones. És precisament en moments de crisi quan l’estat ha de vetllar i reforçar els serveis públics i universals, per garantir un accés real i igualitari als drets contemplats a la legislació vigent. En aquests moments, cal integrar, no discriminar.

Per a més informació, llegiu l’article de Medicos del Mundo i consultar el blog de la Plataforma d’assistència sanitària universal per tothom

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: