Documental: Sobren raons

Reixa del CIE barceloní de ZonaFranca (Foto: teinteresa.es)Sobren raons és un documental elaborat per 15M BCN Televisió, que de manera directa i clara descriu què són els CIE (Centres d’internament per a Estrangers) i denuncia la seva existència prenent com exemple el CIE de Barcelona, situat a la Zona Franca.

A partir de 3 casos reals que ens acosten a aquesta dura realitat, Sobren raons demostra les condicions infrahumanes que han de soportar les persones recloses i argumenta perquè aquests centres vulneren sistemàticament lleis tan bàsiques i fonamentals com la mateixa Constitució espanyola i són un exemple de violència de l’estat.

Un bon documental que us recomanem i us animem a fer-ne difusió.

Imatge del documental Sobren raons“Los centros de internamiento, para mi, es una cárcel”.
Amb aquesta frase  comença el documental Sobren raons, que pretén donar a conèixer i denunciar els Centres d’Internament per Estrangers, com el que hi ha a la Zona Franca de Barcelona.

A partir de tres casos reals, l’Abdul (senegalès), en Michel (georgià) i de les amigues i familiars de Gustavo (bolivià), aquest documental posa sobre la taula la injustícia i la il·legalitat dels CIES, centres destinats a la reclusió  preventiva de persones estrangeres que es troben pendents d’un procés d’expulsió del territori espanyol.

Els CIES són espais de privació de llibertat individual il·legítims. En primer lloc perquè s’hi reclou a persones que no han comès cap delicte. Certament són persones en situació irregular, però això està tipificat com a falta administrativa, i no pas com a delicte.

En segon lloc, les condicions d’atenció a les persones recloses (per falta d’una regulació interna que s’arrossega des del 2009 amb el canvi de la Llei d’Estrangeria) són infrahumanes i degradants: mala alimentació, confinament, massificació a les cel·les, manca d’intimintat, d’higiene i fins i tot agressions i mala atenció mèdica. El CIE de Zona Franca ja ha costat la vida a 3 persones.

En tercer lloc, les visites de familiars o d’altres agents com ONGs o persiodistes, estan fortament acotades o fins i tot, poden ser denegades, com el cas del Síndic de Greuges de Catalunya.

Logo de la campanya pel tancament dels CIESPer últim, cal tenir en compte que l’ingrès de les persones als CIES vulnera la mateixa Constitució Espanyola. En aquest document exposa clarament que la llibertat individual de qualsevol persona només es pot privar després d’una sentència judicial. En el cas dels estrangers, el procediment habitual és una detenció a la via pública, sovint amb motivacions racistes per part dels cossos policials, i no existeix cap autoritat judicial que aprovi l’ingrés a un CIES. És directament la policia, una autoritat administrativa, la que decideix si una persona és enviada a les instal·lacions de la Zona Franca.

Cal puntualitzar que, concretament el CIE de Zona Franca, només s’hi retenen homes, ja que no hi ha instal·lacions per a dones. En cas que la policia detingui a dones, aquestes són enviades als CIES de València o Madrid, apartant-les del seu entorn més proper.

Altres temes que aborda el documental són el possible canvi de nom dels CIES, algunes propostes polèmiques que apunten a la privatització de la gestió d’aquests centres i, sobretot, la necessitat de mobilització i pressió ciutadana per eliminar aquests centres i les lleis que permeten la seva existència.

Acabem amb una de les darreres frases del documental Sobren raons i us animem a fer-ne difusió: [Els CIEs] “No sirven de nada. Es un lugar para tratar mal a la gente sólo. No sirve de nada.”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: