18D: Dia de les persones migrants

La immigració, un fet històric (Foto: xarxanet.org)El 18 de desembre se celebra el Dia Internacional dels Drets de les persones migrants.

Organismes internacionals com ONU impulsen, des de ja fa anys, la commemoració d’aquesta data. La finalitat és sensibilitzar a la població general sobre la vulnerabilitat, la discriminació i la manca de drets fonamentals que massa sovint afecta al col·lectiu de les persones migrants, que a tot el món sumen fins a mil milions de persones al 2010 (incloent els i les immigrants interns i internacionals).

En motiu d’aquesta jornada, són moltes les entitats i col·lectius que organitzen actes i accions com el que la Lliga dels Drets dels Pobles va realitazar el passat 4 de desembre. Avui però, volem recomanar-vos alguns títols de llibres o pel·lícules com la recent Le Havre, que trobareu en aquest bloc, i que també us animem a consultar els llibres de les biblioteques públiques municipals sobre les migracions, el dret a la diferència o la convivència.

Entre els molts llibres que trobareu al catàleg de les biblioteques, us destaquem alguns llibres infantils i juvenils com els que va usar per l’acte del passat 4 de desembre per celebrar el Dia del Migrant.


Com vaig curar el pare de la seva por als nouvinguts
, de Rafik Schami i Ole Könnecke
Un pare molt divertit, alt, fort, amable, molt simpàtic  i un mag fantàstic… té por de les persones negres i nouvingudes! Per sort, la seva filla, l’ajudarà a curar-se d’aquesta !

Quatre petites cantonades de no res, de Jerôme RuillierQuatre petites cantonades de no-res, de Jerôme Ruillier
A través de dibuixos i formes geomètriques podrem explcar als més petits la importància de la diversitat, del dret a la diferència i com de senzill pot ser la integració a la societat de les persones estrangeres (i altres col·lectius), sense perdre la seva identitat.

Emigrantes, de Tan Shaun
Còmic per adults, que explica sense textos ni diàlegs, el viatge migratori i el procés d’acollida i intergació d’una família a una nova societat., amb totes les seves sensacions, por, tristeses i alegries. Il·lustracions i imatges que expressen la realitat de les migracions.

A la garjola!, de Henri Meunier i Nathalie ChouxA la garjola!, de Henri Meunier i Nathalie Choux
Un policia intolerant i molt agressiu vol endur-se a la presó tots aquells que no presentini la seva documentació al moment! Un conte per als més petits sobre la intolerància i la persecució tan quotidiana i habitual de l’expulsió de les persones immigrants, que corren el risc de ser presos en centres d’internament per estrangers (CIE’s) i deportats.

L’arbre de la canyella, d’Anna Cabezas
Un libres ideal per als nens i nenes a partir d’onze anys. La Rut és la protagonista d’aquesta història plena de bones olors: les olors del restaurant del pare i l’àvia i també del nou restaurant del barri que ha obert una família índia nouvinguda. La Rut i la nena índia es faran bones amigues, però els pares veuran els contrastos de famílies diferents. Una bonica història, de moments amargs i moments dolços, de situacions dures i situacions tendres.

Consulteu aquí relació de títols per treballar la immigració amb infants i joves a través dels llibres infantils i juvenils.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: