Els immigrants continuen aportant més a l’Estat del que reben

Un recent estudi de l’Obra Social “la Caixa” constata que, inclús en l’actual context de crisi, les persones migrades assentades a Espanya generen més diners a l’Estat dels que perceben. Si bé des de certs sectors s’insisteix en difondre la percepció dels inmigrants com usuaris abusius dels serveis públics i ajudes estatals, aquesta versió no s’ajusta a la realitat.  Els autors de l’estudi, Francisco Javier Moreno, científic de l’Instituto de Políticas y Bienes Públicos del CSIC, i María Bruquetas, profesora de Ciencia Política de la Universidad de Amsterdam, corroboren que els immigrants aporten fins a tres cops més a l’Estat del Benestar del que reben. 

Segons les dades, a Espanya el 12,17% de la població, més de 5,7 milions de persones, és immigrant; essent el segon Estat membre de la Unió Europea per nombre de residents estrangers. En aquest context, i especialment en el marc de l’actual crisi econòmica, l’immigrant és percebut de manera creixent com un competidor en l’accés a prestacions o serveis públics. De fet, algunes enquestes recents assenyalen que més de la meitat dels espanyols considera que els inmigrants són “una càrrega” i que reben més suports que els ciutadans autòctons.

El present estudi revisa les dades oficials més recents sobre l’accés de la població immigrant als sistemes de protecció social i l’ús que en fan, així com les enquestes que proporcionen informació relativa a l’impacte de la immigració sobre l’Estat de benestar. Algunes de les dades que se n’extreuen són:

• Els estrangers representen menys del 1% de les persones perceptores de pensions (d’aquestes, més de la meitat són europees). Alhora, l’alta taxa d’activitat dels immigrants ha frenat l’envelliment poblacional, i es calcula que contirubuirà a retardar en cinc anys l’entrada en dèficit del sistema de pensions (de 2023-2028).

• Els immigrants consulten un 7% menys al metge de capçalera i un 16,5% menys a l’especialista, encara que recorren un 3,2% més als serveis d’urgències. Actualment suposen poc més del 5% de la despesa sanitària total.

• El 50% del superàvit de les finances públiques (uns 5.000 milions d’euros anuals) en els anys de major creixement (2002 -2006), va correspondre a impostos i contribucions socials aportats per la immigració.

• Actualment, però,  els col·lectius d’origen immigrant són dels més perjudicats per la crisi i la manca d’ocupació, amb taxes d’atur superiors al 30%.

• A l’Estat espanyol gairebé el 30% dels immigrants són pobres, enfront del 18% d’autòctons que es troben en aquesta situació (amb un llindar del 60% de la mitjana de la renda). Tot i així, només un 6,8% de les intervencions dels serveis socials s’adrecen a població immigrada.

Fonts:

Volumen 31 de la Colección de Estudios Sociales: Inmigración y Estado de bienestar en España

Nota de premsa: “Los inmigrantes asentados en España aportan más al Estado del bienestar de lo que reciben. Estudio Social N.31”

Declaracions de Javier Moreno. Estudi Social Immigració. Obra Social “la Caixa”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s