Albiol: racisme institucional a Badalona

L’alcalde del Partit Popular de Badalona, Xavier Garcia Albiol, segueix amb la seva política discriminatòria i racista. Durant aquesta setmana ha fet pública la voluntat de crear un nou reglament a la ciutat que reguli les prestacions socials per a la ciutadania badalonina.

Albiol, pretén restringir l’accés a les ajudes no bàsiques (l’ajuda al lloguer i les beques de menjador) excloent a les persones que no acreditin un mínim de 4 anys de residència a Badalona. D’aquesta manera, es limiten encara més els drets del col·lectiu immigrant, responsabilitzant-lo així de la crisi econòmica.

Ser una persona immigrant o nouvinguda és una situació difícil. Ser una persona immigrant implica haver d’adaptar-se a un nou context social, a una nova llengua, a refer una xarxa social i de confiança, a començar de zero nou en un lloc desconegut que, a vegades, és hostil i poc acollidor. A més de superar el recel i la por de la població autòctona, també cal superar la barrera del racisme institucional.

Malauradament, un bon exemple d’això és la política del Partit Popular a Badalona avui. Just una any després de guanyar les eleccions municipals a Badalona, Xavier Garcia Albiol, anuncia que pretén modificar aquest estiu el regalment local d’accés a les prestacions socials no bàsiques (ajuda al lloguer i les beques escolars) per tal que la població nouvinguda no pugui beneficiar-se’n. Aquesta proposta va rebre el suport general al darrer congrés del PP català i va obtenir 997 vots a favor, 7 en contra i 4 abstencions.

Fins ara, com en tots els municipis, les ajudes socials són per aquelles persones que demostren que els ingressos familiars no assoleixen un mínim bàsic. I per tant, no poden fer front a despeses tan fonamentals com l’habitatge, l’alimentació o l’educació dels menors. Aplicant un criteri d’igualtat i justícia social, els destinataris de les ajudes socials són aquelles persones amb recursos i rendes més baixes. Per tant, s’afavoreix les persones amb majors necessitats materials i en situació de risc d’exclusió, independentment de l’origen o nacionalitat.

Amb el seu posicionament i amb el discurs populista de “els de casa primer”, el govern local de Garcia Albiol, aprofundeix encara més amb el racisme institucinal. Amb mesures restrictives cap a un únic i determinat sector de la població, s’exclou i aboca a aquesta població a una major precarietat i una disminució de drets fonamentals com l’habitatge digne i l’educació. I a més de perjudicar a un dels sectors més castigats per la crisi capitalista, l’estigmatitza i el culpabilitza alimentant el discurs xenòfobs, populista i simplista entre la població autòctona. Un discurs que no analitza en profunditat la realitat social, econòmica i política i no qüestiona determinats interessos.

Com a resposta, cal exigir al govern local badaloní que no acentuï les retallades sobre la població més desfavorida, que no enfronti la ciutadania badalonina per la lluita de recursos socials escassos. Enlloc d’això, cal exigir majors ajudes socials per a tothom, especialment en l’actual context on els diners no es destinen a les necessitats de les persones, sinó als interesaos dels grans capitals, bancs i inversors.

Els rescats a la banca, la amnistia fiscal i tantes altres mesures de gràcia per als grans interesaos econòmics, evidencien que és fals “que el govern no té diners per atendre a tothom”. Senzillament, les persones i les seves necessitats més bàsiques no són prioritàries ara per ara. Entenem que excloure una part de la ciutadania a les prestacions socials i per tant, primar a un col·lectiu sobre un altre per raó d’origen (primer els de casa), no és fomentar la justícia social, és racisme.

No és la primera vegada que Xarcia Albiol utilitza el discurs racista i populista. En les darreres eleccions municipals ja va recórrer a aquests arguments simplistes i culpabilitzadors envers a la població immigrada. Diverses organitzacions en defensa dels drets humans com SOS Racisme van denunciar le seves declaracions a la Justícia.

Més informació a les notícies dels Diari Ara i El Periódico

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: