La Policia prohibeix les batudes indiscriminades i massives d’inmigrants

La Direcció General de la Policia va publicar el 21 de maig una circular per la qual es prohibeixen les quotes de detenció d’immigrants i les batudes indiscriminades. Alhora, s’estableixen les pautes a seguir en aquests casos amb l’objectiu d’eliminar qualsevol ambigüitat en el manteniment de la seguretat ciutadana i la garantia dels drets i llibertats. En reiterades ocasions ONGs i institucions internacionals han denunciat les batudes massives de la policia seguint un criteri ètnic i en barris amb un alt nombre de veïns immigrants.

La nova normativa adapta l’actuació policial a les modificacions legislatives introduïdes en la Llei Orgànica 4/2000, desenvolupant les actuacions basades en la prevenció per eradicar les xarxes d’immigració il·legal i el tràfic de persones. L’objectiu és difondre aquestes instruccions de forma més clara i directa per evitar qualsevol interpretació imprecisa, ha explicat el Ministeri de l’Interior en un comunicat.

Entre d’altres aspectes, el document especifica que les identificacions de persones que infonguin sospites es realitzaran de forma “proporcionada, respectuosa i de la manera que menys incidència generi en l’esfera de l’individu”. Aquestes instruccions reiteren la prohibició d’actuacions que suposin “una extralimitació de les facultats que l’ordenament jurídic atorga a les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat”. Així mateix, es ressalta la improcedència de traslladar a dependències policials “als ciutadans estrangers, que, després de la seva identificació, es constati la seva estada irregular a Espanya, sempre que s’hagi comprovat la seva identitat i justifiqui un domicili”.

A priori, la mesura, sembla una bona iniciativa per tal d’evitar actuacions arbitràries o abusives, a més de reconèixer l’existència de batudes indiscriminades d’immigrants, fet que anteriorment s’havia negat. No obstant, caldrà veure com aquesta es materialitza a la pràctica. De fet, la nova circular arriba tres dies després de la batuda al barri de Sant Pere i Santa Caterina a Barcelona; una actuació policial criticada per alguns veïns i comerciants pel seu caràcter racista. Així, des d’ONGs com SOS Racisme es mostren escèptics ja que la mesura pot donar origen a certa ambigüitat en no aclarir de manera contundent la prohibició expressa de realitzar identificacions amb criteris ètnics.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s