La Taula de Ciutadania i Immigració rebutja el Decret de sanitat del Govern central

Comissió Permanent Taula de Ciutadania i Immigració (Foto: Taula de Ciutadania i Immigració)La Taula de Ciutadania i Immigració de la Generalitat de Catalunya va aprovar el passat 21 de maig un posicionament de rebuig del Reial Decret-llei 16/2012. Les entitats i organitzacions membres de la Taula exigeixen al govern central la retirada d’aquest decret que vulnera el dret a la sanitat de les persones immigrades en situació administrativament irregular, i donen suport a la decisió de la Generalitat de no aplicar aquest decret per tal d’assegurar l’atenció sanitària a totes les persones en els termes reconeguts en l’Estatut de Catalunya i la Llei Catalana d’accés a la sanitat pública. Finalment, la Taula demana al Govern de la Generalitat que presenti un recurs davant el Tribunal Constitucional contra aquest decret, en tant que suposa una invasió de la competència exclusiva en sanitat de la Generalitat.

Resolució de la Taula Ciutadania i Immigració:

La Taula Ciutadania i Immigració de la Generalitat de Catalunya rebutja el Decret del govern central de retallar drets en la sanitat.

A Catalunya, des de 1991, en el Decret 178/1991, el dret a la sanitat es considera com a un dret universal. L’article 23 de l’actual Estatut d’autonomia de Catalunya reconeix que “totes les persones tenen dret a accedir en condicions d’igualtat i gratuïtat als serveis sanitaris de responsabilitat pública”. Aquest article el desenvolupa la Llei 21/2010, de 7 de juliol, en els articles 1 i 2, d’accés a l’assistència sanitària de cobertura pública. La sanitat és, des de molt anys, una competència exclusiva del Govern autònom de Catalunya.

La Constitució espanyola, en l’article 43 CE, reconeix el dret a la protecció de la salut dins de l’Estat social, reconeix el paper dels poders públics en organitzar i tutelar la salut pública a través de mesures preventives i de les prestacions i serveis necessaris.

La Llei d’estrangeria 2000 4/2000 i les successives modificacions, la darrera modificació del 2/2009, reconeixen el dret a l’atenció sanitària a totes les persones empadronades en els municipis d’Espanya.

Des de la Taula Ciutadania i Immigració de la Generalitat de Catalunya volem manifestar que:

1- El Decret 16/2012 del Govern central vulnera totes aquestes normatives, abans anomenades, que són de rang superior, eliminant drets que afecten diferents sectors de la nostra societat, i de manera especial les persones immigrades en situació administrativa irregular o aquelles que han caigut en la irregularitat a causa de la crisi.

2- Considerem que les mesures preventives en sanitat, reconegudes com a competència del poder públic per la Constitució espanyola i per l’Estatut de Catalunya, no es poden dur a terme si una part important de la societat no té dret d’accés a la sanitat pública. En una anàlisi basada en conceptes econòmics, la medicina preventiva i el control ordinari de la salut pública són menys costosos que la medicina curativa, hospitalària o d’urgències.

3- Exigim al Govern central la retirada del decret perquè vulnera el dret bàsic de les persones a la protecció de la seva salut, perquè afecta negativament sobre la salut pública, perquè vulnera normatives de rangs superiors i perquè provoca un augment de les despeses sanitàries.

4- Donem suport a la decisió de la Generalitat de no aplicar el decret, ja que té competència exclusiva en sanitat, i assegura així l’atenció sanitària a totes les persones en els termes reconeguts en l’Estatut de Catalunya i la Llei Catalana d’accés a la sanitat pública.

5- Demanem al Govern de la Generalitat de Catalunya que presenti un recurs davant el Tribunal Constitucional contra aquest decret, perquè representa una invasió de competències exclusives de les autonomies.

6- Reafirmem el nostre compromís en el contingut del Pacte Nacional per a la Immigració, que reconeix la igualtat de tracte entre totes les persones empadronades a Catalunya en l’accés als serveis públics.

7- No podem permetre més retrocessos, hem de defensar un model d’estat de dret, que es fonamenti en la igualtat i la justícia social, que sigui garant dels drets humans per a totes les persones que viuen a Catalunya. Un repte que hem de prendre des del conjunt de la societat catalana, ja que estem parlant del futur del nostre país.

Barcelona, 21 de maig 2012

Llegiu el posicionament de la Taula de Ciutadania i Immigració

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s