El Síndic no pot entrar al CIE de Zona Franca

Aquesta setmana ha trascendit a la premsa escrita que Rafael Ribó, Síndic de Greuges de Catalunya, tenia prevista una visita al CIE (CEntre d’internament d’Estrangers) de Zona Franca a Barcelona però se li va denegar l’entrada.

Diverses entitats de defensa dels drets humans han criticat aquesta prohibició. El mateix Síndic de Greuges ha titllat aquesta decisió de la delegada del Govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, i la Comissaria General d’Estrangeria, com a “impròpia de la democràcia“.

Una pràctica que evidencia, un cop més, la degradació i vulneració dels drets humans en aquests centres.

El passat dimarts 17 d’abril es va conèixer la notícia que Rafael Ribó, Síndic de Greuges de Catalunya, va veure denegada la seva petició per accedir al CIE situat a la Zona Franca de Barcelona per part del govern del PP, concretament a través de la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, i la Comissaria General d’Estrangeria. La resposta d’aquestes autoritats fou que “altres organismes ja han visitat el CIE”, com el defensor del poble i un jutge, i que aquests, ja han fet les “tasques de supervisió” necessàries.

Tal i com s’exposa a la web oficial del Síndic, una de les tasques i funcions de la  figura del Síndic és supervisar els centres on hi ha persones privades de llibertat. Seguint el Protocol facultatiu de la Convenció de les Nacions Unides contra la tortura i altres tractes o penes cruels, inhumans o degradants, adoptat per l’Assemblea General de les Nacions Unides i ratificat per Espanya, el Síndic té condició d’Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura i d’altres Tractes o Penes Cruels, Inhumans o Degradants, amb el caràcter d’organisme independent.

Per tant, el Síndic de Greuges té la capacitat i la competència per exigir les condicions necessàries i dignes per als i les internes, i especialment, té les competències per a fer complir la llei i els acords ratificats pel Govern Espanyol, sense necessitat de cap autorització ni permís extern.

Ribó, doncs, exigeix poder accedir a les instal·lacions del CIE de Zona Franca ja que altres personalitats com el cardenal arquebisbe Lluís Martínez Sistach sí que ha obtingut l’autorització per accedir al citat CIE.

Davant d’aquesta negació i especialment, davant de les queixes rebudes per afectats i afectades (el passat més de gener de 2012 moria un intern), el Síndic ha optat per elevar una queixa formal al Parlament de Catalunya, a l’executiu espanyol i també a l’Oficina de les Nacions Unides a Ginebra.

Us oferim els següents enllaços per complementar aquesta notícia:

Nota de premsa del Síndic de Greuges
Informe 2011 de l’Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura
– Notícia del diari Ara
– Notícia del Diari El Periòdico

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: