El Tribunal d’Estrasburg condemna a Itàlia per haver retornat 200 immigrants a Líbia

El passat 23 de febrer el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) va condemnar a Itàlia per haver infringit el Conveni Europeu de Drets Humans (CEDH) per l’expulsió col·lectiva d’immigrants a Líbia.

La sentència es refereix als fets ocorreguts el maig de 2009, quan les autoritats italianes van interceptar i retornar una embarcació amb un grup de somalis i eritreus provinent de Líbia al sud de l’illa de Lampedusa, en aigües internacionals. Alguns dels tripulants van rebre assistència jurídica pel Consell Italià per als Refugiats (CIR) i van interposar una demanda contra Itàlia davant el Tribunal d’Estrasburg.

El Tribunal d’Estrasburg considera que Itàlia va violar l’article 3 (prohibió de tortura), el 13 (dret a un recurs efectiu) i el 4 del Protocol IV (prohibició d’expulsions col·lectives d’estrangers) de la Convenció en negar-se a recollir a alta mar a 200 nàufrags somalis i eritreus amb dret a asil, incomplint així el principi de non-refoulement (no devolució). El TEDH estableix que el Govern italià hauria d’haver sabut que no existien les condicions suficients de seguretat per protegir aquestes persones; i recorda que no es va posar en marxa cap mecanisme per identificar aquestes persones, les quals van ser retornades a Líbia mitjançant enganys i una cop allà torturades. La sentència del cas Hirsi Jamaa i altres c. Itàlia, decidida per unanimitat de la Gran Sala, crea un precedent en establir que a Europa, o per iniciativa europea, no es poden realitzar expulsions col·lectives d’immigrants, ja que se’ls podria estar negant el dret a asil i exposant a maltractaments i tortures.

El 30 d’agost de 2008 Itàlia i Líbia van signar un Tractat d’Amistat i Cooperació, l’objectiu del qual era frenar la immigració que arribava de tot Àfrica per intentar creuar fins Lampedusa per la Mediterrània. A canvi, Itàlia invertiria en infraestructures líbies, i es permetria la participació de la família Gadafi en diverses empreses públiques i privades italianes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: