El Síndic rebutja incloure la “conducta cívica” en els informes d’arrelament

En el seu informe anual al Parlament (Informe al Parlament 2011, febrer 2012) el Síndic de Greuges ha advertit sobre la decisió d’alguns ajuntaments abans de les passades eleccions municipals (com l’Hospitalet de Llobregat, Badalona o Salt) d’estudiar propostes i debatre mocions perquè el Govern de l’Estat incorpori la conducta cívica del ciutadà com a requisit necessari per emetre un informe municipal favorable en la tramitació de les autoritzacions de residència per arrelament social o per reagrupament familiar.

El Reglament d’estrangeria va ser aprovat l’abril del 2011 sense incloure el requisit sobre la conducta cívica en l’informe sobre l’adequació de l’habitatge i l’informe d’arrelament (emesos per la comunitat autònoma en consulta amb l’ajuntament). No obstant, la Institució presidida per Rafael Ribó recorda la incertesa que es deriva del concepte de conducta cívica en anar aquest associat al compliment per part de l’individu de l’ordenança municipal en matèria de civisme. Donat que no tots els municipis disposen d’ordenança municipal, i els que en disposen no estableixen les mateixes regulacions, l’Administració no pot actuar discrecionalment en aquesta matèria.

Tot i que el Reglament d’estrangeria estableix que, en cas que el ciutadà estranger no tingui vincles familiars amb altres estrangers residents, la comunitat autònoma presentarà un informe d’arrelament que n’acrediti la integració social, el Síndic reitera que la integració social i la conducta cívica són dos conceptes completament diferents. En paraules del Síndic, la integració social està determinada per un conjunt de dades que mostren un perfil de la persona (grau d’adaptació a la societat mitjançant la participació en els programes d’inserció cultural, sociolaboral i de coneixement de la llengua) que la fan creditora del reconeixement de la integració.

D’aquesta manera, el Síndic de Greuges mostra el seu rebuig a les propostes d’alguns ajuntaments de traslladar al Departament de Benestar Social i Família informació relativa a les infraccions comeses de les ordenances municipals en matèria de civisme perquè aquesta sigui vinculant a l’hora d’estimar o denegar el permís de residència per l’arrelament social i el reagrupament familiar.

Podeu llegir aquí l’Informe al Parlament 2011, o consultar els informes anuals del Síndic d’anys anteriors.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: