Catalunya i Sabadell han tingut un saldo migratori negatiu el 2011

Segons les últimes dades de l’Institut d’Estadística Espanyol (INE), el saldo migratori de Catalunya ha estat negatiu per primer cop en l’última dècada, el que significa que està marxant més gent de la que arriba. Catalunya va viure durant el 2011 l’arribada de 121.055 individus i la sortida de 157.368, el que dóna un saldo migratori negatiu de 36.313. Dels que van sortir del país, 6.209 eren autòctons i 151.159 de nacionalitat estrangera.

El mateix va ocórrer al global de l’Estat Espanyol, on el saldo migratori negatiu el 2011 va ser de 50.090 individus. A Catalunya la pèrdua de població és encara més acusada que en la mitjana estatal, i representa el 72’5% del saldo negatiu de l’Estat. A més, l’INE preveu que el saldo migratori seguirà sent negatiu almenys fins el 2020. Aquestes xifres constaten un canvi de tendència en els moviments migratoris respecte als anys de creixement econòmic.

Es confirma així la tendència anunciada fa unes setmanes per l’OIS en l’actualització de les dades sociodemogràfiques de la població estrangera a Sabadell del 2011. L’estudi constata un saldo migratori negatiu en el nostre municipi de 542 individus. No obstant, Sabadell ha vist créixer la seva població gràcies al nombre de naixements; xifra que perilla si continua marxant la franja jove de població.

Si bé l’edat mitjana de la població total de Sabadell és de 40 anys, l’edat mitjana de la població estrangera al municipi (el 12,65% de la població) és de 29 anys. En un context d’envelliment de la població, i sense la contribució dels immigrants a la dinàmica demogràfica, queden al descobert les febleses de la nostra demografia: una taxa de fecunditat insuficient per assegurar el reemplaçament regeneracional i una esperança de vida en augment. Els experts ja alerten que una fuga de la població activa faria inviable el sistema de pensions.

Marxen tant estrangers joves com joves autòctons, persones sovint molt preparades. Estem perdent capital humà, persones que possiblement han estat formades aquí però que ara es veuen obligades a marxar davant la manca d’expectatives en un país amb unes taxes d’atur desmesurades.

One Response to Catalunya i Sabadell han tingut un saldo migratori negatiu el 2011

  1. […] o, como mínimo, de un cambio de aires que permita nuevas experiencias. Según los datos del Observatori de la Immigració de Sabadell, el año pasado se fueron 542 personas más de las que llegaron. Una buena parte son de origen […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: