Comencen les investigacions sobre la mort d’un jove al CIE de Zona Franca

Les darreres setmanes s’han succeït diverses notícies relacionades amb els Centres d’Internament per a Estrangers (CIE) arran de la mort d’un jove guineà de 21 anys al CIE de la Zona Franca la nit del 5 al 6 de gener. Tot i que el forense va concloure que la defunció va ser per mort natural, els seus companys van assegurar que prèviament havia sol·licitat un auxili mèdic que no se li va oferir.  La titular del Jutjat d’Instrucció número 5 de Barcelona, que estava de guàrdia aquella nit, investiga les circumstàncies de la mort.

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó ha anunciat que posarà en marxa una petició d’informació sobre les circumstàncies de la mort del jove. El passat 27 de desembre el Síndic de Greuges ja va denunciar al Parlament de Catalunya que en aquest centre es donen les condicions perquè hi pugui haver maltractaments. Alhora, el Grup de Periodistes Ramon Barnils ha denunciat l’opacitat dels CIE i les dificultats de la premsa per informar sobre el que hi succeeix.

Els CIE són, oficialment, espais no penitenciaris encarregats de facilitar l’expulsió de les persones estrangeres en situació irregular, privant-les de llibertat per un període màxim de 60 dies fins que es completa el procés legal de retorn al seu país.  Diverses entitats i el Síndic de Greuges han denunciat l’opacitat dels CIE, i abunden les denúncies per maltractament. El passat novembre el Col·legi d’Advocats de Barcelona va presentar al Ministeri d’Interior un informe on es denunciava que al no existir encara un reglament pels Centres d’Internament per a Estrangers, les persones que estan allà no tenen ni tan sols els drets que sí tenen els presos.

Persones privades del dret a la intimitat, a l’assistència jurídica, a la integritat moral i a la pròpia dignitat”, aquesta és la principal conclusió de l’informe CIE, Derechos Vulnerados de Migreurop.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: