Carta de suport a l’SCAI

Els i les voluntàries de l‘SCAI han fet pública una carta oberta de suport a l’entitat davant del perill que aquesta entitat tanqui definitivament les seves portes el proper 2012.

L’SCAI compta amb més de 18 anys de treball i experiència. Dóna suport i assessora a persones nouvingudes seguint un model integral d’acollida, tant a nivell legal com humanitari. En els darrers anys, ha rebut més de 18.000 visites anuals. L’SCAI ha esdevingut un punt bàsic de referència pel col·lectiu migrant, tant a Sabadell com a les viles de l’entorn. Tancar aquest servei, l’únic que Sabadell ofereix a les persones migrants, implicaria descuidar la cohesió social i perjudicar encara més un dels col·lectius més castigats per la crisi.

Us oferim la carta elaborada pel voluntariat de l’SCAI i us animem a recolzar l’entitat través del correu electrònic scai.sigracies@gmail.com

Carta oberta a la ciutadania dels voluntaris de l’SCAI.

L’SCAI en perill tancament: Fi o continuïtat d’un projecte solidari de ciutat.

Com a voluntaris del Servei Ciutadà d’Acolliment als Immigrants (SCAI), volem aprofitar l’avinentesa per posar al corrent a la ciutadania de Sabadell de la possibilitat que l’SCAI hagi de  tancar  per falta de suport financer de l’Ajuntament o que, en el millor dels casos, s’hagi de redefinir de tal manera que l’atenció integral a l’immigrant desaparegui. Creiem que és just que això se sàpiga no només perquè hi va la nostra supervivència com a institució sinó també i sobretot perquè les conseqüències del tancament serien molt negatives per al col·lectiu immigrant de Sabadell i tindrien repercussions greus per a la cohesió i la justícia social a la ciutat. Demanen, doncs, tot el suport social perquè l’Ajuntament reconsideri una posició que considerem incomprensible i molt perjudicial.

La tasca de l’SCAI no es pot minimitzar: L’SCAI està format per sis entitats que sónla Comissió Catalanad’Ajuda al Refugiat, Càritas Interparroquial de Sabadell, CCOO, Drapaires d’Emaús,la Lligadels Drets dels Pobles i UGT. Des de fa 18 anys l’entitat es dedica a l’acolliment dels immigrants que arriben a Sabadell. Amb una plantilla  de  5 treballadors i més de 35 voluntaris es dóna assessorament d’estrangeria als immigrants, acollida temporal a persones nouvingudes sense sostre i sol·licitants d’asil, es fan tallers de sensibilització a les escoles i instituts, es fa acollida lingüística de català i castellà  i es dóna suport a persones en risc d’exclusió social. Aquesta atenció integral es fa sempre treballant en xarxa amb l’ajuntament i altres entitats públiques i privades. L’eix central de totes les accions és l’acompanyament de les persones nouvingudes en el seu procés d’inserció en el nou entorn amb un èmfasi especial en el factor humà.  A través dels anys el nombre de visites al centre ha augmentat exponencialment fins arribar a una mitjana de 18.700 visites anuals en els últims 5 anys. De fet, l’SCAI ha esdevingut un punt de referència per a la comunitat immigrant, fet que no només s’avala amb el número creixent de visites sinó també pel grau de valoració altíssim que ens donen els usuaris així com demostren les enquestes de qualitat.

Per a la ciutadania de Sabadell, l’SCAI ha estat clau per a la integració pacífica de la comunitat immigrant en el teixit social de la ciutat. Es així que, confiant en institucions com la nostra, l’Ajuntament ha pogut desenvolupar serveis públics de manera eficaç i barata per al contribuent sabadellenc (la subvenció dels últims dos anys era de 125.000 euros anuals, un cost segurament molt baix en comparació amb altres serveis públics).

Després de 18 anys de relació d’entesa i col·laboració amb l’Ajuntament, aquest ens ha sorprès anunciant, a finals del mes d’octubre, de manera sobtada i sense consulta la cancel·lació de la subvenció a l’SCAI, que d’ara en endavant passaria a atorgar-se a través de “concurs públic negociat” només per a fins d’assessorament jurídic i per un total de 60.000 euros. A data d’avui encara no s’han fet públiques les bases del concurs. Aquesta incertesa posa en perill la continuïtat de l’SCAI perquè l’entitat no compta amb altres fonts d’ingressos suficients per poder continuar durant l’any 2012.  El concurs públic,  tot i guanyant-lo, no assegura gens que l’SCAI pugui mantenir els seus serveis no jurídics, com les tasques d’acompanyament, inclusió social, sensibilització i acolliment lingüístic, que fins ara es mantenien gràcies a la subvenció i que són fonamentals per donar un servei d’atenció integral a l’immigrant. La fragmentació del servei suposaria un canvi de model radical de l´SCAI que els voluntaris no podem recolzar.

A principis del mes d’octubre l’Ajuntament ja va comunicar que no renovaria la subvenció del programa d’acollida residencial SCAI-Emaús. A partir de l’any que ve la ciutat ja no comptarà amb les 8 places d’acolliment per a immigrants sense sostre.

Entenem que són moments difícils i que tots ens hem d’estrènyer el cinturó. Però ens costa d’entendre com en un moment en què hi ha un 13% de població immigrant a Sabadell  i al bell mig d’una crisi econòmica brutal que afecta de ple als més vulnerables de la nostra societat, es pugui reduir el centre de referència dels immigrants a Sabadell.  A nivell de ciutat, tancar l’SCAI voldria dir que milers d’immigrants es veurien desatesos en un moment molt delicat de les seves vides, posant en perill la cohesió social obtinguda a través de tants anys d’esforç.

En base a aquesta situació fem una crida a tota la ciutadania de Sabadell i a les institucions locals que recolzin la nostra petició a l’Ajuntament perquè valori tots els anys de col·laboració fructífera amb l’SCAI i obri el diàleg per trobar una solució consensuada amb totes les parts implicades perquè l’SCAI pugui continuar les seves tasques d’acolliment integral i a favor de la cohesió social i la convivència. Aquests dies vàries entitats i institucions ja han fet públics els seus comunicats de suport a l’SCAI, incloent-hi una petició de diàleg. Nosaltres ens comprometem a seguir treballant fort a fi que la comunitat immigrant tingui un lloc d’acolliment i a promoure la bona convivència entre els nouvinguts i la resta de la ciutadania.

Per a més informació:

– us podeu dirigir a  scai@scaisabadell.org

– consultar el blog www.scaiinfo.blogspot.com

– facebook (SCAI Sabadell): http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=100000507446347

Els voluntaris de l’SCAI

Sabadell, 17 de novembre 2011

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: