La diversitat religiosa de Sabadell

Els últims dies s’ha donat a conèixer el Mapa de la Diversitat de creences i de conviccions de Sabadell. Es tracta d’un estudi que analitza la diversitat cultural i religiosa de la ciutat amb la finalitat de conèixer aquesta realitat per tal que la dimensió religiosa i espiritual de les persones pugui ser també un mecanisme que contribueixi a la cohesió social.

UNESCOCAT ha estat l’entitat que, amb el suport de l’administració local, ha desenvolupat aquesta fotografia actual de la realitat religiosa i intercultural sabadellenca. Des d’UNESCOCAT es treballa per la defensa del dret a la llibertat religiosa i per la promoció del diàleg interreligiós, entenent aquesta dimensió personal com una eina que pot contribuir al coneixement mutu entre comunitats i persones de diferents orígens, al foment del diàleg intercultural i interreligiós, i en definitiva, a afavorir una millor convivència.

El projecte, que ja s’ha desenvolupat a altres ciutats catalanes com Barcelona, Badalona, Salt o Lleida entre d’altres, recull totes les comunitats religioses presents a la ciutat a través d’un mapa interactiu on es pot conèixer, de manera visual i ràpida, la ubicació física dels diversos llocs de culte, fitxes descriptives de cadascun d’ells, així com també, informació bàsica relativa a les diverses religions i creences. El mapa també permet diferents formats de cerca i visualització d’aquesta informació, que comptarà amb el valor afegit de ser un diagnòstic que s’actualitzarà regularment i que properament estarà disponible a la xarxa.

Alguns aspectes rellevants i específics a destacar d’aquesta recerca seria en primer lloc la gran diversitat de religions i creences que ofereix de Sabadell. I en segon lloc, el reconeixement de Sabadell com una ciutat amb una llarga tradició històrica en aquest sentit, ja que tot i la majoritària tradició catòlica, és en la nostra ciutat on varen sorgir molts dels primers moviments religiosos alternatius al dominant i fins i tot, un moviment ecumènic amb més de 50 anys de treball i un grup consolidat sobre el diàleg interreligiós, creat ara fa deu anys.

A més de fomentar el diàleg i la cohesió social, es treballa a nivell local per defensar articles de textos legals com la Declaració Universal dels Drets Humans (article 18) o la Constitució espanyola (article 16), que defensen, protegeixen i garanteixen la llibertat de pensament, consciència i religió, el dret a exercir-les individual o col·lectivament, i manifestar-les pública o privadament.

Per a més informació sobre la temàtica interreligiosa, entreu a l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós, AUDIR

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: