Èxit de convocatòria de l’acte Legislació i Immigració

Julia López, conferenciant de l’acte Legislació i Immigració: Per una llei més humana va destacar les greus vulneracions dels drets de les persones immigrades que implicarà l’aplicació de  la Directiva Europea del Retorn, evidenciant així com les institucions europees no presenten la voluntat de garantir ni respectar els drets de les persones migrants.

Davant d’un auditori ple, fins i tot amb persones de peu, la catedràtica de Dret del Treball de la UPF, Julia López, va fer la seva ponència en el marc de la conferència organitzada per les 32 entitats que varen impulsar l’elaboració del Manifest pels Drets de les persones immigrades el passat 18 de desembre, Dia Internacional de l’Immigrant.

L’acte Legislació i Immigració: per una llei més humana va iniciar-se amb algunes cançons en clara referència a les migracions i al seu impacte sobre les persones. Posteriorment a la presentació de l’acte i l’exposició de la iniciativa reivindicativa sorgida del treball conjunt de la trentena d’entitats d’immigrants i de suport als immigrants, Julia Lopez va començar la seva intervenció.

La catedràtica va destacar diversos punts importants. En primer lloc, la necessitat d’analitzar les migracions en el context internacional i impulsar polítiques a nivell global, ja que les problemàtiques de les persones són similars arreu, independentment de la procedència. Per tant, és important garantir coherència entre polítiques migratòries i altres polítiques com les econòmiques, comercials, laborals… També es va destacar la importància de fomentar l’empatia envers el col·lectiu immigrant, especialment a partir dels atemptats de l’11 de setembre, fets que han tendit a vincular amb més força immigració amb delinqüència o terrorisme. Per últim, es va denunciar obertament la manca de voluntat política de les institucions europees a l’hora de protegir els drets de les persones immigrades. I un bon exemple és la Directiva Europea del Retorn, la qual implica una visió utilitarista de la immigració, ja que la seva aprovació respon a un context de recessió econòmica en la qual, la mà d’obra sobrant és expulsada del mercat laboral, considerant als immigrants únicament com a treballadors, però no com a persones que hagin pogut arrelar-se a una nova societat, haver creat una família o altres vincles amb la societat de destí.

Aquesta Directiva afectarà principalment a treballadors immigrats indocumentats, permetrà retenir i privar de llibertat fins a 18 mesos a persones que han comès una falta administrativa. La mesura serà també aplicable a menors d’edat, infringint així diversos tractats i convenis internacionals. Altres qüestions preocupants són la limitació del procés de reagrupament familiar o l’expulsió, ja que es fomentarà la deportació als països d’origen, i en cas de manca de conveni, també a països que no siguin el propi.

Amb aquest acte, s’inicia oficialment la recollida de signatures de suport al Manifest pels Drets de les persones immigrades. La intenció de les entitats organitzadores és recollir el màxim nombre possible de firmes per tal de presentar-les a les administracions competents per exposar el malestar davant l’actual situació de la població immigrada i la dificultat per assolir la condició de ciutadans i ciutadanes. Des d’avui fins al 15 de març es recolliran signatures a les seus de les entitats implicades com l’SCAI o la Lliga dels Drets dels Pobles i durant els caps de setmana, al centre de la ciutat.

Entitats convocants:
Ass. Africana de Sabadell, Ass. Amic de Sedhiou Kandeema, Ass. Boliviana del Vallès, Ass. Catalana d’Estudis Islàmics, Ass. Catalana de Bollywood, Ass. Ciutadans de Guinea Conakry Residents Valles, Ass. Cultural Islàmica Ar-risalah Vallès Occ., Ass. d’immigrants (ressortissane) de Senegal, Ass. de Burkina Faso, Ass. de Malienses de Sabadell, Ass. de dones Africanes de Sabadell, Ass. de Uruguayos, Ass. del Oriente Boliviano, Ass. Diannah-Ba de Catalunya (ajuda i acció), Ass. Hispano Latina del Vallès, Ass. Latinoamericana de Sabadell, AMAS (Asociación Multicultural Activa Solidaria), Ass. Nigerians de Sabadell, Ass. per a la defensa del medi ambient de Balandou-APROMAB, Ass. residents de Costa d’Ivori, Ass. Sòcio-Cultural Anasiha, Ass. Sòcio-Cultural Al-Tanauir de Catalunya, Càritas Interparroquial de Sabadell, Centro Cultural de Inmigrantes, Comissió Catalana d’ajuda al refugiat – CEAR, Coordinadora d’associacions de la Festa de la Diversitat, Casal de Cubà de Sabadell, Drapaires d’Emaús, Federació d’ Associacions de  Veïns de Sabadell (FAV), Observatori de la Immigració a Sabadell (OIS) – Lliga dels Drets dels Pobles, SCAI, Vocalia de Solidaritat de Sol i Padrís.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: