Reforma de la Llei d’Estrangeria. Pros i contres.

El passat 19 de desembre el Govern va presentar la proposta de reforma de la llei d’estrangeria, que en cas que obtingui el suport de la majoria de les forces polítiques, serà aprovada al Congrés i entrarà en vigor abans de la segona meitat de 2009. La reforma introduiex, entre d’altres, canvis en l’àmbit del reagrupament familiar, augmenta el nombre de dies de retenció de les persones en situació irregular, i fomenta l’aprenentatge de llengües com el català i el castellà.

Aquesta nova proposta introdueix canvis determinants en les bases del reagrupament familiar, un dels apartats  clau de la llei. Així, si fins ara els cònjuges i els fills dels immigrants que eren reagrupats disposaven de permís de residència però no de treball, amb la nova reforma  podran accedir al permís de treball de forma automàtica. Això significarà la superació d’una de les principals traves de la situació dels reagrupats  –que, o bé no podien accedir al mercat laboral, o bé ho havien de fer de forma il·legal- així com dels mateixos immigrants –que havien de fer-se càrrec econòmicament dels familiars reagrupats-. Aquesta proposta, òbviament, ha estat molt ben acollida per les associacions d’immigrants.

No obstant això, altres modificacions de la llei no només no han obtingut  el mateix suport, sinó que han estat durament criticades en ser considerades altament restrictives

Així, dins del mateix apartat del reagrupament, però en aquest cas referent als ascendents dels immigrants,aquests només podran entrar al país quan el ciutadà estranger  faci cinc anys que té residència legal a Espanya i en cas que els primers tinguin més de 65 anys, dificultant-ne així el procés.

Per altra banda, també es fomenta una restricció dels drets dels immigrants en augmentar de 40 a 60 dies el període de retenció dels immigrants en situació irregular, sota l’argument que el temps actual no és suficient per poder tramitar les expulsions.

Finalment, es pretén fomentar l’aprenentatge del castellà i de les llengües cooficials, i endurir les sancions molt greus –contractació d’immigrants il·legals; sobreempadronament; empadronaments, matrimonis i reagrupaments falsos ; etc. –fins als 100.000 euros.

El ministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho, va anunciar l’obertura d’un període de converses amb les diferents entitats d’immigrants.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: