Interès per la tasca de l’OIS al FSMM 08

Dues membres de la Lliga dels Drets dels Pobles i el Fòrum IDEA assisteixen al III Fòrum Social Mundial de les Migracions, per exposar l’experiència de treball i la investigació local de l’OIS sobre bones pràctiques en immigració, que va destacar per l’interès metodològic de la proposta.

El passat dissabte 13 de setembre a les 12 del migdia, dues membres de l’OIS, van presentar el Catàleg de Bones Pràctiques Locals en Immigració, en el que l’OIS va treballar el curs passat, i que ara s’ha presentat de nou públicament en el marc del III Fòrum Social Mundial de les Migracions (FSMM), celebrat a Rivas Vaciamadrid (Madrid).

El taller on participava l’OIS, Experiencias locales de integración, va ser compartit amb les ONG Jarit (València), CEAR Madrid i els moviments socials Ferrocarril Clandestino i Plataforma Por si cierran (Madrid). Durant el taller els col·lectius madrilenys van fer una crítica a les polítiques públiques envers el fenomen migratori; i Jarit i CEAR varen presentar les seves experiències de treball a nivell local, desenvolupant accions de sensibilització per la població majoritària o bé gestionant centres d’acollida per a nouvinguts, respectivament.

La intervenció de l’OIS va basar-se en l’aportació teòrica i metodològica del Catàleg de Bones Pràctiques Locals en Immigració, realitzat durant el curs 2007/08. Després d’exposar el posicionament envers la immigració i donar a conèixer la seva trajectòria i activitats, l’OIS va aprofundir en l’explicació dels criteris i indicadors, elaborats en el Catàleg, per la creació i millora d’accions en favor de la integració de la immigració, ja sigui oferint acollida i promovent els drets de ciutadania del col·lectiu nouvingut com també treballant per qüestionar tòpics i estereotips de la població majoritària. Aquesta proposta va ser acollida amb interès, ja que més enllà de la recopilació i classificació de pràctiques, incorpora també una part metodològica i analítica útil per al treball diari d’entitats i organismes.

L’OIS fa un balanç satisfactori de la participació al III FSMM ja que ha permès poder conèixer altres experiències d’arreu de l’estat i d’altres països, ha possibilitat el contacte amb altres moviments socials i també ha potenciat l’intercanvi d’opinions que faciliten la reflexió interna sobre la tasca quotidiana d’aquest grup de recerca.

El III FSMM va celebrar-se durant 3 dies amb conferències, seminaris, tallers i actes culturals i lúdics. Va comptar amb la presència d’investigadors reconeguts, com François Houtart, i destacats activistes pels drets humans d’arreu del món. El FSMM va finalitzar amb la Declaració de Rivas, sota el lema “Nuestras voces, nuestros derechos, por un mundo sin muros”, i la manifestació pel centre de Madrid el passat diumenge. La propera cita, el IV FSMM, tindrà lloc d’aquí a Quito (Equador) al 2010.

Per més informació, visiteu la web del Fòrum Social Mundial de les Migracions

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: